Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Bij het woord acupunctuur denkt u ongetwijfeld meteen aan naalden. Dat is terecht. Maar wat is de gedachte achter acupunctuur? En wat doen die naalden nou precies?

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en psychische klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Er is dus een duidelijk holistisch uitgangspunt: lichaam en geest worden als eenheid gezien.

In het traditionele Chinese denken bestaat een universum uit een kringloop van de levensenergie Qi. Qi bestaat uit twee tegengestelde krachten: yin en yang. Hoewel yin en yang tegengesteld zijn kunnen ze niet zonder elkaar, ze hebben elkaar nodig om te bestaan. Yin staat voor het vrouwelijke principe en Yang voor het mannelijke principe.

Voor een gezond functioneren van de mens is het belangrijk dat yin en yang harmonieus met elkaar samenwerken. Immers, ook wij mensen bestaan uit yin- en yangenergie. Onze gevoelens, onze gedachten en onze lichamelijke conditie zijn allemaal het resultaat van de wisselwerking tussen deze twee krachten. Het evenwicht tussen yin en yang kan verstoord worden door allerlei factoren, bv door veranderingen in de omgeving of door grote emotionele druk. Ook het voedingspatroon en de levensstijl kunnen het evenwicht verstoren. Als yin en yang langdurig uit balans zijn, kan een ziekte ontstaan.

Wanneer acupunctuur?

Voor zeer veel klachten is acupunctuur een geschikte therapie. U kunt daarbij denken aan klachten als hoofdpijn, hooikoorts, menstruatieklachten, lage rugpijn en vermoeidheid. Dit is echter maar een kleine greep. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft meer dan vijftig aandoeningen die succesvol met acupunctuur kunnen worden behandeld. Er zijn ook aandoeningen waarbij de acupunctuur het probleem zelf niet kan oplossen, maar wel een ondersteuning kan geven bij het behandelen van bijkomende klachten als pijn of andere symptomen.

De behandeling

De behandeling met acupunctuur zorgt ervoor dat de energiehuishouding weer in balans komt. Tijdens een behandeling plaatst de acupuncturist dunne naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Meridianen zijn de banen waarlangs de levensenergie in het lichaam circuleert. Door de manier waarop het naaldje wordt aangebracht, beïnvloedt hij de energiestroom van die meridiaan. Zo kan de acupuncturist de energiestromen in uw gehele lichaam reguleren.